Eπικοινωνία

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας τηλεφωνικά ή μέσω e-mail:

Τηλ.:

(+30) 28340-92494

Fax:

(+30) 28340-92494

Κινητό:

(+30) 697-4213333
(+30) 697-8766515

E-mail:

info@irini-apartments.com
margarites@in.gr

Υπεύθυνοι:

Μιχάλης & Ειρήνη Πίτερη


Crete, Greece Local Weather

 

Η Ιστορία
Οι Μαργαρίτες που ανθίζουν επί αιώνες…

Το τέλος του Βυζαντίου και η αρχή της Ενετοκρατίας στην Κρήτη βρήκε στη θέση αυτή έναν ήδη ακμαίο οικισμό. Οι Μαργαρίτες είχαν πάντα εύφορη γη, γλυκό κλίμα και πολιτιστικό πλούτο. Το 1332 οι Ενετοί τις καίνε γιατί οι κάτοικοι αρνούνται τη βαριά φορολογία. Αργότερα συμμετέχουν στη επανάσταση των αδερφών Καλλέργη, της μεγάλης Βυζαντινής οικογένειας «δυνατών» αρχόντων της περιοχής Μυλοποτάμου. Όταν έρχεται η ηρεμία, γεννιέται η Κρητική Αναγέννηση, μια περίοδος πολιτισμού και μεγάλης ακμής, που είναι καρπός της συνάντησης της Βυζαντινής παράδοσης, της Δυτικής Αναγέννησης και κρητικής ιδιοσυγκρασίας. Οι Μαργαρίτες στην Αναγέννηση στολίζονται με βίλες, οικόσημα, αρχοντικά, και της εκκλησίες Μιχαήλ Αρχαγγέλου, Αγίας Παρασκευής στο Λαγκό, Αγίου Δημητρίου κ.α. καθώς και περιβόλια και μετόχια. Οι ταξιδιώτες Pockoque (1779) και Savary (1778) αναφέρονται στις Μαργαρίτες, στη φυσική ομορφιά, στα αρχοντικά που έχουν εγκαταλειφθεί, στο υπέροχο λάδι τους, στα κεραμικά που μοιάζουν με πιθάρια του Μίνωα. Το χωριό κατά το 1829 – 1830 θα γίνει έδρα του Επαναστατικού Συμβουλίου. Εδώ θα γεννηθεί και θα μεγαλώσει ο μετέπειτα ηγούμενος της Μονής Αρκαδίου Γαβριήλ Μαρινάκης, ο πρωταγωνιστής της ανατίναξης του μοναστηριού που έγινε το 1866 στο όνομα της ελευθερίας. Μετά το 1880 το χωριό γνωρίζει καινούρια ακμή.

Ιστερομινωικός τάφος Μαργαριτών...
Για τους λάτρεις της ιστορίας προτείνουμε ένα από τα πιο σημαντικά μνημεία των Μαργαριτών, αλλά και ολόκληρου του νομού Ρεθύμνου: Τον Υστερομινωικό θολωτό τάφο που χρονολογείται απ’ το 1350 π.Χ. και βρίσκεται βορειοανατολικά του χωριού, ανατολικά της διασταύρωσης προς τον Ορθέ. Ένας μακρύς κατηφορικός διάδρομος χτισμένος και απ’ τις δύο πλευρές του με μεγάλες λαξευτές πέτρες, οδηγεί στον κυκλικό θάλαμο του θολωτού τάφου. Σ’ αυτόν ανακαλύφτηκαν τα οστά τεσσάρων ενηλίκων και δύο παιδιών. Τα υπόλοιπα ευρήματα του τάφου δείχνουν ότι πρόκειται για νεκρούς της ανώτατης κοινωνικής και θρησκευτικής ιεραρχίας του τόπου.

Η Αρχιτεκτονική
Αγροτικές καταβολές, αρχοντικές μνήμες, αστικές επιρροές...
Οι Μαργαρίτες είναι ένα χωριό σφιχτοδεμένο σε συμπαγείς γειτονιές που προβάλλουν τους ψηλούς τοίχους προς τα έξω. Αν έχετε ανιχνευτική διάθεση θα ανακαλύψετε τα μυστικά του. Το σημαντικότερο: θα ¨διαβάσετε¨ όλη την ιστορία ενός χωριού από την ύστερη Βυζαντινή εποχή ως σήμερα. Το μονοκάμερο αγροτικό σπιτάκι, με μοναδικό στολίδι την εστία του, που στέγαζε οικογένεια και ζώα στα δύσκολα χρόνια, ο ενισχυμένος καρπωτός εξωτερικός τοίχος της Βενετσιάνικης βίλας, η πολεμίστρα του πλούσιου αγροτικού αρχοντικού, κρυμμένα οικόσημα. Οι τοίχοι κρύβουν εσωτερικές αυλές με φούρνους, πατητήρια, γούρνες, ελαιοτριβεία. Ο οντάς, η μεγάλη σάλα, τα αστικά πρότυπα που έχουν έρθει από αναγεννησιακά σπίτια της πόλης του Ρεθύμνου, το δώμα, που απ’ τα Μινωικά χρόνια ως σήμερα φαντάζει το πιο φιλόξενο, το γλυκύτερο κομμάτι του σπιτιού, το καλοκαίρι κάτω από την κληματαριά... Ελπίστε σε μια πρόσκληση για καφέ! Προσέξτε ακόμη τις κλειδαριές, τα μάσκουλα, τις πόρτες, τα υπέρθυρά τους, τις σκαλισμένες παραστάσεις όπου οι ντόπιοι τεχνίτες μας άφησαν την αντίληψή τους για το ωραίο και το ξεχωριστό μιας εποχής. Τέλος δείτε με συμπάθεια το μοντέρνο σπίτι που απαρνήθηκε την παράδοση, δείγμα μιας εποχής κι αυτό από ένα τόπο που ζει και εξελίσσεται.

Οι παραδοσιακές τέχνες
Η πέτρα, το ξύλο, το σίδερο, το χώμα...
πέρασαν από τα χέρια των τεχνιτών του χωριού με εξαιρετικά αποτελέσματα. Η κεραμική ωστόσο υπήρξε, και εξακολουθεί να παραμένει, η τέχνη που εξασκείται και σήμερα, κάνοντας τις Μαργαρίτες ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα κεραμικής στην Ελλάδα. Οι παλιές κι οι νέες τεχνικές συνυπάρχουν αρμονικά ανάμεσα στα 16 εργαστήρια – εκθέσεις κεραμικής που κατασκευάζουν
παραδοσιακά και μοντέρνα κεραμικά. Θα παρακολουθήσετε παραδοσιακούς τεχνίτες να δουλεύουν τα κεραμικά τους στον ποδοκίνητο τροχό και να τα ψήνουν στο παραδοσιακό καμίνι με τα ξύλα, αλλά και νεότερους να ακολουθούν είτε τις παραδοσιακές αυτές τεχνικές είτε να εφαρμόζουν τις πιο σύγχρονες, με ηλεκτρικό τροχό και καμίνι. Στην κεντρική πλατεία του χωριού μπορείτε να επισκεφτείτε το Μουσείο κεραμικής. Εδώ φιλοξενείται πλούσια συλλογή ντόπιων κεραμικών αντικειμένων για την ανάδειξη της παραδοσιακής κεραμικής. Επιπλέον, στο δρόμο που οδηγεί προς τα νότια του χωριού, στέκουν ακόμα τα δεκάδες ¨τσικαλαριά¨ που λειτουργούσαν παλαιότερα. Εδώ βρίσκονται και τα Πυθαρουλιανά, οικισμός παλιών αγγειοπλαστών.

Οι εκκλησίες

Σημεία ιστορίας, σημεία πίστης...
Οι Μαργαρίτες συνδέονται οικιστικά πολύ στενά με τις εκκλησίες τους που είναι μέσα και έξω από το χωριό. Επισκεφτείτε την παλαιότερη, τον Άγιο Ιωάννη το Θεολόγο, με το ταπεινό πέτρινο τέμπλο. Στον αυλόγυρο της εκκλησίας είναι θαμμένοι νεκροί του Αρκαδίου. Δείτε το όμορφο ξυλόγλυπτο τέμπλο της Παναγίας, προσέξτε τον Αναγεννησιακό Μιχαήλ Αρχάγγελο με τους τάφους του. Στον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο, στο κέντρο του χωριού ανάψτε το κεράκι σας. Δείτε το καμπαναριό του Αγίου Νικολάου, αντιγραφή του Αρκαδίου, τον Άη Δημήτρη των Δανδόλων και την Παναγία την Κεροπούλα. Επισκεφτείτε τέλος το μοναστήρι του Σωτήρος Χριστού – Αγίου Γεδεών στην ανατολική πλευρά του χωριού. Το μοναστήρι αυτό, μετόχι της Μονής Καρακάλου του Αγίου Όρους, βρίσκεται σε αυτή τη θέση από τον 16ο αιώνα. Εδώ αφήστε την ψυχή σας ελεύθερη όπως ακριβώς ο χώρος θα το καλέσει. Μέσα στον παράδεισο τον λουλουδιών μπορείτε να απολαύσετε τη μοναδική πανοραμική θέα της περιοχής και να νιώσετε την πνευματικότητα του ιερού αυτού τόπου.

Φύση, διαδρομές
Αφήστε το όχημά σας έξω από το χωριό, στη βόρεια ή στη νότια είσοδο και περπατήστε. Γνωρίστε τα δρομάκια του χωριού, επισκεφθείτε τις εκκλησίες, ανεβείτε στο μοναστήρι και στη συνέχεια διαλέξτε το καφενείο που θα πιείτε τον καφέ, το αναψυκτικό ή τη τσικουδιά σας. Δείτε τη θάλασσα από μακριά, ρεμβάστε, αγοράστε κεραμικά για το σπίτι σας, κι αν σας βρει το μεσημέρι, φάτε σε μία από τις πολλές ταβέρνες του χωριού. Όσοι αγαπούν τις διαδρομές στη φύση μπορούν να κατέβουν στο Λαγκό, το φαράγγι του χωριού. Κατηφορίζοντας απ’ τη κεντρική πλατεία του χωριού μπορείτε να περπατήσετε στο μονοπάτι Ε4 που οδηγεί στη Λαγκά και καταλήγει στην Ελληνιστική Γέφυρα της Ελεύθερνας. Στη διαδρομή θα συναντήσετε ειδυλλιακές τοποθεσίες και σπάνια είδη φυτών. Εδώ θα δείτε τα κρητικά κυπαρίσσια, ένα είδος κυπαρισσιού που ευδοκιμεί στην περιοχή. Όσοι δεν είναι λάτρεις της πεζοπορίας, μπορούν να απολαύσουν τη θέα του φαραγγιού από το πάρκο με τα παγκάκια που υπάρχει στα νότια του χωριού. Εδώ θα παρακολουθήσετε ρεμβάζοντας το ηλιοβασίλεμα των Μαργαριτών, ένα από τα πιο όμορφα που μπορεί κανείς να απολαύσει. Αν σας βρει το βράδυ μπορείτε να διανυκτερεύσετε σε κάποιο από τα ενοικιαζόμενα δωμάτια ή διαμερίσματα που υπάρχουν στο χωριό.

Πολιτισμός, Εκδηλώσεις
Η Πολιτιστική κίνηση Μαργαριτών διοργανώνει μόνιμες και περιστασιακές δραστηριότητες στις Μαργαρίτες όλο το χρόνο. Η Δημιουργική Ομάδα Μαργαριτών (Δ.Ο.ΜΑ.) κάθε καλοκαίρι διοργανώνει τη σατιρική παράσταση “Boudalia”. Τα “Boudalia” είναι προϊόν συλλογικής δουλειάς των Μαργαριτών και της ευρύτερης περιοχής. Θα εκπλαγείτε από την ποιότητα της δουλειάς τους και θα διασκεδάσετε. Αν βρεθείτε στις Μαργαρίτες τον Αύγουστο πραγματικά αξίζει να τα παρακολουθήσετε. Την καλοκαιρινή περίοδο αφθονούν στο χωριό αξιόλογες εκδηλώσεις από το Πολιτιστικό Κέντρο «Μαργαρίτες» της Μαρίας Τζομπανάκη. Συναυλίες, εκθέσεις, ομιλίες, παραστάσεις Καραγκιόζη, κουκλοθέατρο, είναι μερικές απ’ τις καλοκαιρινές διοργανώσεις του Πολιτιστικού Κέντρου. Στα Τζανακιανά, δίπλα στις Μαργαρίτες λειτουργεί επίσης κι ο Πολιτιστικός Ξενώνας «Το σπίτι των Κουρητών» της Αναστασίας Φρυγανάκη, που διοργανώνει εκπαιδευτικά προγράμματα σε ενήλικες και παιδιά καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Ευχαριστούμε θερμά τον πολιτιστικό σύλλογο Μαργαριτών για το υλικό αυτό.

 Η Ιστορία της Μονής Αρκαδίου
 

 

Αρχική Σελίδα   |   Διαμερίσματα   |   Φωτογραφίες   |   Χάρτης   |   Ιστορία   |   Κρατήσεις   |   Links

© 2008 IRINI apartments. Με την Επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

Δημιουργία & Φιλοξενία της Ιστοσελίδας by MANBIZ ISP